Waarom je niet lenig hoeft te zijn voor yoga

yoga, voordelen yoga, yoga beoefenen, waarom yoga, yoga verbeteren, online yoga, yoga magazine, yoga blog, when on the mat, whenonthemat.nl

Hoe lenig moet je zijn voor yoga? Dat is heel simpel: helemaal niet! Je hoeft echt niet lenig, soepel of flexibel te zijn om yoga te kunnen beoefenen. Iedereen kan yoga doen. Want stel je voor dat je je lekkerder in je lijf gaat voelen. Dat is voor iedereen beschikbaar! Snel verder lezen dus.

Niks voor mij

“Ik ben niet lenig dus yoga is niks voor mij”. Het is een aanname. En hij is hartstikke fout. Het is een vooroordeel over yoga dat zich blijkbaar erg vast heeft gezet bij veel mensen. Maar lenig zijn is dus helemaal niet nodig. Al die imposante foto’s van yogi’s die bizarre houdingen aannemen kunnen nogal overwhelming zijn. Ze kunnen zelfs een gevoel van weerstand oproepen bij beginnende yogi’s of bij mensen die de intentie hebben om met yoga te gaan starten.

Het achtvoudige pad van Yoga

Maar weerstand tegen de fysieke beoefening van yoga is dus helemaal niet nodig. Het fysieke beoefening van yoga is slechts één onderdeel; yoga is niet alleen dat wat je op je mat staat/zit/ligt te doen. Het is veel meer dan dat. Yoga bestaat uit een achtvoudig pad. Fysieke yoga, de houdingen (Asana’s) die je aanneemt zijn één van de onderdelen van dit achtvoudige pad. Naast dat ze ons een sterk, soepel en vooruit: lenig, lichaam kunnen geven, leren yogahoudingen ons hoe we onze mind kunnen richten en beheersen.

Maar als je lifestyle naast het aannemen van yogahoudingen niet gezond en in balans is, zal je je nauwelijks beter gaan voelen. Hoeveel yoga houdingen je ook doet. Yoga wordt vooral in de Westerse wereld als alleen maar een vorm van lichaamsbeweging gezien maar dat is slechts een onderdeel van yoga.

Op de mat

Terug naar het stukje op de mat. Het stuk dat volgens veel mensen flexibiliteit vereist en jou misschien wel weerhoudt om met yoga te beginnen. Het is een feit dat yogahoudingen, bij een juiste uitvoering, tal van lichamelijke voordelen heeft. En al die juiste uitvoeringen zien er bij iedereen anders uit! Het enige dat er kan gebeuren wanneer je yoga gaat beoefenen als je niet lenig bent, is dat je juist flexibeler zult worden. En misschien is het maar een fractie, maar onthoudt: ieder lijf, iedere lichaamsbouw is anders! Niet elk lijf is er voor gemaakt om zich in allerlei bochten te wringen. De bouw van bijvoorbeeld je heup, kan dit “beperken”. Hetzelfde geldt voor jezelf wel of niet dubbel kunnen klappen of om op z’n kop te kunnen staan. Maar, en nu komt het mooie, daar gaat yoga ook helemaal niet om!

Het gaat erom dat jij doet wat bij jou past. De ene Treepose is de andere niet. Maar het zijn alsnog beide een Treepose! De Asana’s kunnen jou een ander perspectief bieden, inspanning en ontspanning. Ze kunnen je op een andere manier naar jezelf laten kijken en helpen met het opheffen van blokkades. En dan maakt het dus niet uit hoe ver je in een houding kunt buigen, strekken of draaien. Het is alsnog DIE houding. Met dezelfde voordelen voor jouw lichaam. Geweldig toch! Dus wat weerhoudt jou om yoga te gaan doen? In ieder geval niet de missende flexibiliteit want die heb je dus niet nodig 😉

Enthousiast geworden? Natuurlijk ben jij welkom bij de Zen Studio, inschrijven voor yogalessen doe je hier!
Mocht je inspiratie willen van een inflexibele yogi, neem dan vooral een kijkje op het Instagram account van de Zen Studio 😉